Ook op het gebied van kleding vragen consumenten steeds vaker om duurzame, eerlijke producten. Bestaande merken passen hun assortiment aan, nieuwe, duurzame kledingmerken ontstaan en duurzame pioniers krijgen meer bekendheid. 


Tijdens Pureness wordt kleding gepresenteerd die minimaal van biologische katoen gemaakt is. Daarnaast zullen producenten en organisaties zich individueel onderscheiden met als duurzame meerwaarde eerlijke arbeidsomstandigheden of duurzaam watergebruik. 

 

GOTS   

 

GOTS staat voor Global Organic Textiles Standard en is het leidende keurmerk op het gebied van biologisch textiel. Als textiel is voorzien van het GOTS-keurmerk dan betekent dit dat minstens 70% van de gebruikte vezels (zowel plantaardig als dierlijk) afkomstig is uit biologische landbouw of biologische veeteelt. De overige 30% mag bestaan uit conventioneel verbouwde maar gentechvrije natuurlijke vezels, zoals bijvoorbeeld linnen en hennep. Katoen en angorawol worden buiten deze 30 procents-regeling gehouden: die moeten altijd biologisch worden geteeld. In het label van een product staat vermeld wat het percentage biologische vezels van het specifieke product is.

 

Behalve de overwegend biologische herkomst van de vezels garandeert GOTS ook dat het product eerlijk is gemaakt. Dat wil zeggen dat de omstandigheden in de fabrieken of ateliers in orde zijn, dat de medewerkers een fatsoenlijk loon krijgen en dat er geen sprake is van kinderarbeid. Tot slot heeft een kledingfabriek de verplichting om een duurzaamheidsplan te hebben op het gebied van energie, afval en water.

 

Er zijn twee versies van het GOTS-keurmerk:

Meer weten? Lees alles op www.global-standard.org


Boek een stand op PURENESS

Bekijk de mogelijkheden

Een initiatief van