Natuurcosmetica


Er is in de markt steeds meer vraag naar natuurcosmetica en daarbij neemt de roep om duidelijke keurmerken toe. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van “Greenwashing”: met marketing de indruk wekken dat een merk of product groen en duurzaam is, terwijl dit feitelijk niet zo is. Dit bewustzijn biedt écht duurzame merken optimaal de mogelijkheid om zich helder te onderscheiden met biologische ingrediënten en heldere keurmerken.

 

De keurmerken

Tijdens Pureness zullen producenten en organisaties zich presenterenmet natuurcosmetica die minstens aan een van de volgende keurmerken voldoen en daarmee van de hoogste duurzame kwaliteit zijn:

 

 

Natrue    

 

Natrue is sinds 2007 een internationaal keurmerk voor natuurcosmetica en biedt o.a. de volgende garanties:

 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Vrij van synthetische geur- en kleurstoffen of bewaarmiddelen
 • Vrij van genetisch gemanipuleerde ingrediënten
 • Het volledige merk heeft hart voor natuurcosmetica: een merk kan alleen gecertificeerd worden als minstens 75% van het assortiment Natrue-proof is

Een markering met sterren of tekst geeft een indeling in 3 niveaus van certificering:

 • Natuurcosmetica: 100% natuurlijke ingrediënten
 • Natuurcosmetica met bio-aandeel: 100% natuurlijke ingrediënten en minstens 70% biologische ingrediënten
 • Biocosmetica: 100% natuurlijke ingrediënten en minstens 95% biologische ingrediënten

Meer weten? Lees alles op de website van Natrue.

 

 

Soil Association 

 

Soil Association is een Brits keurmerk dat zich al sinds 1946 inzet voor gezonde en duurzame landbouw.  Sinds 2002 certificeert deze organisatie niet alleen biologische voeding, maar heeft ook een standaard voor cosmeticaproducten geïntroduceerd. Het keurmerk biedt o.a. de volgende garanties:

 • Vrij van genetisch gemanipuleerde ingrediënten
 • Vrij van synthetische geur- en kleurstoffen
 • Synthetische ingrediënten zijn alleen toegestaan wanneer er geen natuurlijk alternatief is

Onderscheid in 2 niveaus van certificering:

 • Cosmos Organic: 100% natuurlijke ingrediënten en minstens 95% biologische ingrediënten
 • Cosmos Natural: 100% natuurlijke ingrediënten

Meer weten? Lees alles op de website van Soil Associaton

 

 

Cosmebio     

 

CosméBio is een Frans keurmerk dat is opgericht in 2002. Er zijn twee verschillende CosméBio labels: blauw en groen. Voor beide labels geldt dat parabenen, nanodeeltjes en gentech zijn uitgesloten.

 • Het groene logo staat voor Cosmebio-Bio en garandeert dat minstens 95% van de plantaardige ingrediënten biologisch is en minstens 10% van de totale ingrediënten.
 • Het blauwe logo staat voor Cosmebio-Eco en garandeert dat minstens 50% van de plantaardige ingrediënten biologisch is en minstens 5% van het totaal van de ingrediënten.

Meer weten? Lees alles op de website van Cosmebio

 

Ecocert   

Het Ecocert-keurmerk garandeert dat er geen GMO gebruikt wordt, geen parabenen en geen nano-deeltjes. Ook het Ecocert-keurmerk bestaat uit twee varianten: het Ecocert Organic Cosmetica-keurmerk en het Ecocert Natural Cosmetic-keurmerk. 

 • Ecocert Natural garandeert dat minstens 50% van de plantaardige ingrediënten biologisch is en minstens 5% van het totaal van de ingrediënten.
 • Ecocert Organic garandeert dat minstens 95% van alle plantaardige ingrediënten biologisch is en minstens 10% van het totaal van de ingrediënten. 

Meer weten? Lees alles op de website van Ecocert

 

BDIH   

 

Het BDIH-keurmerk is in 2002 in Duitsland ingesteld en wordt gebruikt voor persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica. BDIH-gecertificeerde producten moeten aan de volgende normen voldoen:

 • De plantaardige grondstoffen zijn waar mogelijk van biologische teelt of gecontroleerde wildpluk
 • Alleen producten van levende dieren mogen gebruikt worden (dieren die biologisch gehouden worden)
 • Er wordt bewust afgezien van synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten
 • Er is een lijst met grondstoffen (bijv. tensiden en emulgatoren) die slechts beperkt zijn toegestaan
  Doorstraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten is niet toegestaan
 • Ter waarborging van de microbiologische veiligheid worden, naast natuurlijke conserveringsmiddelen, bepaalde natuuridentieke middelen toegestaan

 

Nieuw: Cosmos

 

Doordat er steeds meer vraag is naar herkenbaar gecertificeerde natuurcosmetica werken BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA en Soil Assocation, sinds 2002 samen. Het resultaat is dat sinds 2017 COSMOS geïntroduceerd is als overkoepelend Europees keurmerk.

 

COSMOS staat voor Cosmetic Organic Standard en uniek aan het keurmerk is dat de percentages aan biologische ingrediënten duidelijk op het product vermeld worden. Voorlopig zullen de bestaande logos van BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA en Soil Association aangevuld worden met de vermelding ‘Cosmos Organic’ of Cosmos Natural’. Langzaamaan zullen de oude logos verdwijnen.

 

 

 

Net als bij de andere keurmerken mogen de producten met het Cosmos-label en hun bestanddelen niet op dieren getest zijn. Ook niet toegestaan zijn synthetische geur-, kleur- en bewaarstoffen, genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en bestanddelen die afkomstig zijn van de petrochemie (zoals bijvoorbeeld paraffine en siliconen) of ingrediënten die ioniserende behandelingen ondergaan hebben.

 

Verder moeten de toegelaten bestanddelen aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Zo mogen bestanddelen die een fysische bewerking hebben ondergaan niet afkomstig zijn van een dier als dat daarvoor geslacht moet worden. Andere dierlijke producten zijn wel toegestaan zoals bijvoorbeeld eieren, melk, honing en bijenwas. Bestanddelen die een scheikundige bewerking ondergaan hebben, moeten voldoen aan bepaalde eisen. Zo moeten ze biologisch afbreekbaar zijn in water en mogen ze niet giftig zijn voor het leven in dat water.

 

Het COSMOS-keurmerk bestaat uit twee varianten: Cosmos Organic en Cosmos Natural.

 • Cosmos Organic bevat biologische ingrediënten en per product wordt het percentage aan biologische ingrediënten vermeld.
 • Cosmos Natural voldoet aan de overige standaarden, maar bevat geen minimum aan biologische ingrediënten.

Tijdens Pureness zullen alleen producten met het Cosmos Organic-keurmerk gepresenteerd worden.


Meer weten? Lees alles op deze website

 

EcoControl 

 

EcoControl is een keurmerk dat garant staat voor biologische natuurproducten. Dit logo geeft aan dat alle biologische ingrediënten in het product zijn gecontroleerd en daarmee gecertificeerd. Voor meer informatie: www.eco-control.com

 

 

Icada  

ICADA staat voor gecertificeerde natuurlijke cosmetica en is strenger dan BDIH, Cosmos en Natrue. 80% van het assortiment (in tegenstelling tot 70% bij Natrue en 60% bij de BDIH) moet voldoen aan de natuurlijkheidseisen. 

 

ICADA eist van de fabrikant om het gehele assortiment uitsluitend samen te stellen uit 100% natuurlijke ingrediënten. Het is dus niet mogelijk om als fabrikant een tweede productlijn te produceren die niet of minder natuurzuiver is of waar wel op dieren getest wordt. 

 

Product en bedrijf worden dus als één gezien, dienen aan de strengste eisen te voldoen en worden gecontroleerd door een onafhankelijke instituut. Meer informatie vind je op de website


Boek een stand op PURENESS

Bekijk de mogelijkheden

Een initiatief van